Author Topic: SFC doesn't start, even with Admin CMD SFC /scannow  (Read 70096 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bubba Euler

  • Full Member
  • ***
  • Join Date: Jan 2012
  • Posts: 106
  • Karma: 5
    • View Profile
SFC doesn't start, even with Admin CMD SFC /scannow
« on: January 31, 2012, 02:37:29 PM »
I love the Windows Repair - All in One!  Somehow, my computer says that Windows Resource Protector can not start SFC /scannow.  The step in the All-in-One won't do the SFC, either.  Any ideas on this problem?  Windows 7 Home Premium x64 OS.

Bubba Euler

Offline Shane

  • Top Geek, err uh Dog.
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Sep 2011
  • Posts: 9274
  • Location: USA
  • Karma: 136
  • "Knowledge should be shared not hidden."
    • View Profile
    • Tweaking.com
Re: SFC doesn't start, even with Admin CMD SFC /scannow
« Reply #1 on: January 31, 2012, 03:07:31 PM »
Can you post a screen shot of the error for me?

I will do some research and see what I can find :wink:

Shane
PLEASE EDIT YOUR TOPIC AND PUT (SOLVED) IF YOU ARE ALL FIXED.

(My weekends belong to my wife and kids, I will try my best to answer all posts daily during the work week)

(About Shane)
Site Owner, Top Admin, Lead Programmer, Wife & 5 kids, Needs a lot more coffee.

When people ask "Why fix what isn't broken?" I reply "To make it better."
"Only a life lived for others is a life worthwhile"
Honor & Respect is all that matters.

Owner & Programmer of: www.pcwintech.com & www.tweaking.com

Offline Bubba Euler

  • Full Member
  • ***
  • Join Date: Jan 2012
  • Posts: 106
  • Karma: 5
    • View Profile
Re: SFC doesn't start, even with Admin CMD SFC /scannow
« Reply #2 on: January 31, 2012, 03:13:01 PM »
Here's the screenshot of my attempt to run SFC /scannow.

Offline Shane

  • Top Geek, err uh Dog.
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Sep 2011
  • Posts: 9274
  • Location: USA
  • Karma: 136
  • "Knowledge should be shared not hidden."
    • View Profile
    • Tweaking.com
Re: SFC doesn't start, even with Admin CMD SFC /scannow
« Reply #3 on: January 31, 2012, 03:24:52 PM »
Try this
http://www.winhelponline.com/blog/fix-for-error-windows-resource-protection-could-not-start-the-repair-service-when-running-sfc-in-vista/

Looks like a service is disabled (Something my set windows services to default startup would fix :wink:)

Shane
PLEASE EDIT YOUR TOPIC AND PUT (SOLVED) IF YOU ARE ALL FIXED.

(My weekends belong to my wife and kids, I will try my best to answer all posts daily during the work week)

(About Shane)
Site Owner, Top Admin, Lead Programmer, Wife & 5 kids, Needs a lot more coffee.

When people ask "Why fix what isn't broken?" I reply "To make it better."
"Only a life lived for others is a life worthwhile"
Honor & Respect is all that matters.

Owner & Programmer of: www.pcwintech.com & www.tweaking.com

Offline Bubba Euler

  • Full Member
  • ***
  • Join Date: Jan 2012
  • Posts: 106
  • Karma: 5
    • View Profile
Re: SFC doesn't start, even with Admin CMD SFC /scannow
« Reply #4 on: February 01, 2012, 05:30:01 AM »
This looks promising.  I'll do it.  I've been "dealing" with Support.Microsoft.com for about a week now, via e-mail, attempting to get this fixed.  Thank you for your service-with-a-smile!!

Bubba Euler

Offline Bubba Euler

  • Full Member
  • ***
  • Join Date: Jan 2012
  • Posts: 106
  • Karma: 5
    • View Profile
Re: SFC doesn't start, even with Admin CMD SFC /scannow
« Reply #5 on: February 01, 2012, 07:19:14 AM »
Well, the Windows Installer (how it's listed in Services.msc) was on Manual.  I Started the program and kept the Manual condition, as well.  I tried the elevated Prompt SFC /scannow, again.  Still says that Windows Resource Protector could not start the repair service. 

Dadgum MS!

Offline friedmonky

  • Jr. Member
  • **
  • Join Date: Oct 2011
  • Posts: 89
  • Location: USA
  • Karma: 0
    • View Profile
« Last Edit: February 01, 2012, 07:43:52 AM by friedmonky »

Offline Bubba Euler

  • Full Member
  • ***
  • Join Date: Jan 2012
  • Posts: 106
  • Karma: 5
    • View Profile
Re: SFC doesn't start, even with Admin CMD SFC /scannow
« Reply #7 on: February 01, 2012, 07:53:31 AM »
That's a good article with good information.  My CHKDSK comes back "Clean", every time I run it.  Unfortunately, I own an ACER laptop for which I made all the ACER recommended CD's at first boot.  Windows 7 Home Premium x64 is the OS.  I am told that the CD's I've made using ACER software do not access the original Windows files!?!  There is a law suit in the offing, I think.  A lot of good that does everyone, huh?

Any ideas?

Thanks,

Bubba Euler

Offline Shane

  • Top Geek, err uh Dog.
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Sep 2011
  • Posts: 9274
  • Location: USA
  • Karma: 136
  • "Knowledge should be shared not hidden."
    • View Profile
    • Tweaking.com
Re: SFC doesn't start, even with Admin CMD SFC /scannow
« Reply #8 on: February 01, 2012, 08:02:15 AM »
Doing a repair install would be the way to go.

http://www.sevenforums.com/tutorials/3413-repair-install.html

But you need a straight Windows 7 cd to do it, not the restore disks.

While I dont tell people to go out and download software, in this case your not looking for a pirate copy. Your simply looking for the setup CD to software you already own.

There are some torrents that have Windows 7 with SP1 already on it that you can use for a repair install :wink:

Email me and I can give you a link. Then you use the cd key on the sticker that is on the acer to install with :wink:

Shane
PLEASE EDIT YOUR TOPIC AND PUT (SOLVED) IF YOU ARE ALL FIXED.

(My weekends belong to my wife and kids, I will try my best to answer all posts daily during the work week)

(About Shane)
Site Owner, Top Admin, Lead Programmer, Wife & 5 kids, Needs a lot more coffee.

When people ask "Why fix what isn't broken?" I reply "To make it better."
"Only a life lived for others is a life worthwhile"
Honor & Respect is all that matters.

Owner & Programmer of: www.pcwintech.com & www.tweaking.com

Offline friedmonky

  • Jr. Member
  • **
  • Join Date: Oct 2011
  • Posts: 89
  • Location: USA
  • Karma: 0
    • View Profile
Re: SFC doesn't start, even with Admin CMD SFC /scannow
« Reply #9 on: February 01, 2012, 10:06:24 AM »
Shane is right, a repair install would be the best and quickest course of action at this point.  Looking at the shortcuts on your desktop, it is no wonder that you are having at least this problem.  :shocked:  I see a few different tweaking programs, Advanced System Care, at least a few anti-malware programs, and a couple of registry cleaners/tweakers of some sort.  Also, what antivirus program are you running?  I have seen McAfee cause this exact problem you are experiencing.

Offline Bubba Euler

  • Full Member
  • ***
  • Join Date: Jan 2012
  • Posts: 106
  • Karma: 5
    • View Profile
Re: SFC doesn't start, even with Admin CMD SFC /scannow
« Reply #10 on: February 01, 2012, 01:31:08 PM »
I'm using Panda Cloud.  The other programs are not running!  The only other security program that is active/scanning is IOBit's AntiMalware.  It never has a problem and updates itself automatically.  I seldom run any purge software than CCleaner. 

I did a Repair with a borrowed Win 7 Home Premium x64 disk.  It found and repaired a few problems (it didn't tell me what it found).  When it finished, I ran, from the disc, an elevated Prompt for sfc /scannow.  It said that it could not run it until I rebooted due to a repair that needed to be completed. 

After the reboot, I ran another elevated sfc /scannow and the original error message (WRP could not start the repair service).  Oh, well!

Offline friedmonky

  • Jr. Member
  • **
  • Join Date: Oct 2011
  • Posts: 89
  • Location: USA
  • Karma: 0
    • View Profile
Re: SFC doesn't start, even with Admin CMD SFC /scannow
« Reply #11 on: February 01, 2012, 01:47:49 PM »
Hmm...strange that you are still getting that error message after a successful repair install.  I'll keep thinking!  :thinking:

Offline Shane

  • Top Geek, err uh Dog.
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Sep 2011
  • Posts: 9274
  • Location: USA
  • Karma: 136
  • "Knowledge should be shared not hidden."
    • View Profile
    • Tweaking.com
Re: SFC doesn't start, even with Admin CMD SFC /scannow
« Reply #12 on: February 01, 2012, 04:44:40 PM »
I don't think you did a repair install bud. I think you just did the repair windows option. They are 2 different things. Reason why is you said that it told you it fixed a few things. A repair install is actually doing an upgrade to the same version, so it wouldn't say anything about repairing things :wink:

Did you follow this guide exactly?
http://www.sevenforums.com/tutorials/3413-repair-install.html

Shane
PLEASE EDIT YOUR TOPIC AND PUT (SOLVED) IF YOU ARE ALL FIXED.

(My weekends belong to my wife and kids, I will try my best to answer all posts daily during the work week)

(About Shane)
Site Owner, Top Admin, Lead Programmer, Wife & 5 kids, Needs a lot more coffee.

When people ask "Why fix what isn't broken?" I reply "To make it better."
"Only a life lived for others is a life worthwhile"
Honor & Respect is all that matters.

Owner & Programmer of: www.pcwintech.com & www.tweaking.com

Offline Bubba Euler

  • Full Member
  • ***
  • Join Date: Jan 2012
  • Posts: 106
  • Karma: 5
    • View Profile
Re: SFC doesn't start, even with Admin CMD SFC /scannow
« Reply #13 on: February 01, 2012, 05:52:36 PM »
Shane, you are right.  I didn't do a Repair Install.  I just booted from the borrowed Windows 7 HP x64 disc and ran the Repair Environment, I think it's called. 

The instructions for the Repair Install are daunting enough.  I sure don't want to lose any files, etc.  ACER installed all this at their first boot and I like what they provided. 

I'm gonna' study this a while to make sure I understand what it does and what I need to do to accomplish it correctly, the first time.  Ha!

I'm sure I'll have questions.  Perhaps I'll start a new thread then.  What is best for you and your Forum operation in this regard?

Thanks,

Bubba Euler
bubbaeuler@gmail.com



Offline Shane

  • Top Geek, err uh Dog.
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Sep 2011
  • Posts: 9274
  • Location: USA
  • Karma: 136
  • "Knowledge should be shared not hidden."
    • View Profile
    • Tweaking.com
Re: SFC doesn't start, even with Admin CMD SFC /scannow
« Reply #14 on: February 01, 2012, 06:32:24 PM »
The repair install will keep all your programs, so no worries. Just follow the instructions.

As for my forums rules they are the same as my pcwintech.com site. Each person post a thread for themselves and for each different question :-)

Shane
PLEASE EDIT YOUR TOPIC AND PUT (SOLVED) IF YOU ARE ALL FIXED.

(My weekends belong to my wife and kids, I will try my best to answer all posts daily during the work week)

(About Shane)
Site Owner, Top Admin, Lead Programmer, Wife & 5 kids, Needs a lot more coffee.

When people ask "Why fix what isn't broken?" I reply "To make it better."
"Only a life lived for others is a life worthwhile"
Honor & Respect is all that matters.

Owner & Programmer of: www.pcwintech.com & www.tweaking.com