Author Topic: Restore Does Not Work  (Read 381 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ka6uup

  • Jr. Member
  • **
  • Join Date: Jun 2013
  • Posts: 83
  • Karma: 0
    • View Profile
Re: Restore Does Not Work
« Reply #15 on: October 11, 2019, 03:59:04 PM »
no, I was in safe mode.

Offline ka6uup

  • Jr. Member
  • **
  • Join Date: Jun 2013
  • Posts: 83
  • Karma: 0
    • View Profile
Re: Restore Does Not Work
« Reply #16 on: October 11, 2019, 04:03:57 PM »
After rereadsing the instructions I see I should have been in repair.
Sorry. I didn't get that the first time around.
Let me do that and see what I get.
Chuck

Offline Willy2

  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Oct 2011
  • Posts: 1101
  • Karma: 18
    • View Profile
Re: Restore Does Not Work
« Reply #17 on: October 11, 2019, 04:04:51 PM »
- I would try something else first.
- System Restore uses the VSS (Volume Shadow System) sub-system in Windows (e.g. Win 7). To test whether or not VSS is working try making a backup of the registry first.
1) Run - at least - the first 5 repairs of Tweaking's Windows Repair and then also run the repair "Repair Volume Shadow Copy Service" (Repair # 18). Or simply run them all. The purpose is to repair VSS but that requires that a bunch of other things need to work as well (e.g. WMI (repair #5))
2) Open Tweaking's Registry Backup (comes with WR) and make sure you untick "Always use Fallback Method" (in the "Advanced Settings" tab). Then try to let the program (Registry Backup) make a backup. If that succeeds then the VSS system is OK.

Offline ka6uup

  • Jr. Member
  • **
  • Join Date: Jun 2013
  • Posts: 83
  • Karma: 0
    • View Profile
Re: Restore Does Not Work
« Reply #18 on: October 11, 2019, 04:52:39 PM »
However I did backup my registry using Tweaking com just now without any errors.
I tried System Restore from the Recovery Environment and it failed.
In looking at the options on the page I only see the option to repair from an image.
I don't have an image or a disk for this installation which was done by the store from which I bought the computer .
The only disk I have is a Dell reinstall disk.
How is this computer going to fix this particular computer?
Chuck

Offline ka6uup

  • Jr. Member
  • **
  • Join Date: Jun 2013
  • Posts: 83
  • Karma: 0
    • View Profile
Re: Restore Does Not Work
« Reply #19 on: October 11, 2019, 05:09:56 PM »
I see my previous message last a few sentences. I use Macrium Reflect, which uses VSS, and backed up my computer last night without any problems.

Offline ka6uup

  • Jr. Member
  • **
  • Join Date: Jun 2013
  • Posts: 83
  • Karma: 0
    • View Profile
Re: Restore Does Not Work
« Reply #20 on: October 11, 2019, 06:05:46 PM »
All right, I did  the 18 repairs and did a registry backup
I won't be around for the next day or so.
Thanks for your help

Online Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 8648
  • Location: UK
  • Karma: 115
    • View Profile
Re: Restore Does Not Work
« Reply #21 on: October 12, 2019, 02:05:21 AM »
Have you performed that dism.exe cmd from the RE Command Prompt yet ?

If that hasn't resolved the restore point problem and the Tweaking.com repair program hasn't either, then I think you are looking at a factory reset after backing up your personal stuff.

Any non-MS drivers will be reinstalled when you reinstall your programs, so don't worry about those.

I'm not sure if the Dell disk you got will be for a 64bit system.

I got a 32bit install disk with my Win 7 x64bit Toshiba laptop, so you will need to determine what that Dell install disk is for.

The Tweaking.com repair program is a bit hitty missy when you use that to create a restore point as while it says it has created one, it doesn't always physically create one.
Tom.

Online Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 8648
  • Location: UK
  • Karma: 115
    • View Profile
Re: Restore Does Not Work
« Reply #22 on: October 12, 2019, 07:03:10 AM »
From the following article, in the advanced boot options/Repair your computer you should have either Dell Factory Tools or Dell Factory Image Restore.

https://www.dell.com/support/article/uk/en/ukdhs1/sln291879/restore-factory-reset-or-reinstall-windows-7-on-your-dell-computer?lang=en

If you don't have either then you can download the Dell OS Recovery Tool from this article using a 16GB USB flash drive.

You will need to back up your personal stuff first before performing the factory reset.

https://www.dell.com/support/article/uk/en/ukdhs1/sln299044/how-to-download-and-use-the-dell-os-recovery-image-in-microsoft-windows?lang=en

« Last Edit: October 12, 2019, 07:21:27 AM by Boggin »
Tom.

Offline Willy2

  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Oct 2011
  • Posts: 1101
  • Karma: 18
    • View Profile
Re: Restore Does Not Work
« Reply #23 on: October 12, 2019, 09:12:25 AM »
- Run the program SFCfix. That is amore powerful tool than SFC /scannow

https://www.majorgeeks.com/files/details/sfcfix.html

Online Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 8648
  • Location: UK
  • Karma: 115
    • View Profile
Re: Restore Does Not Work
« Reply #24 on: October 12, 2019, 09:18:48 AM »
SFCFix.exe requires a sfc /scannow to have found corruption it is unable to repair.
Tom.

Offline ka6uup

  • Jr. Member
  • **
  • Join Date: Jun 2013
  • Posts: 83
  • Karma: 0
    • View Profile
Re: Restore Does Not Work
« Reply #25 on: October 12, 2019, 08:55:50 PM »
My system is 32 bit

Offline ka6uup

  • Jr. Member
  • **
  • Join Date: Jun 2013
  • Posts: 83
  • Karma: 0
    • View Profile
Re: Restore Does Not Work
« Reply #26 on: October 12, 2019, 09:25:33 PM »
Here is the latest update
I did the dism.exe cmd. I did the Tweaking repairs.
Still doesn't work.
I just did the SFCFix here are the results"


SFCFix version 3.0.2.1 by niemiro.
Start time: 2019-10-12 20:59:03.618
Microsoft Windows 7 Service Pack 1 - x86
Not using a script file.
AutoAnalysis::
SUMMARY: No corruptions were detected.
AutoAnalysis:: directive completed successfully.
Successfully processed all directives.
Failed to generate a complete zip file. Upload aborted.
SFCFix version 3.0.2.1 by niemiro has completed.
Currently storing 0 datablocks.
Finish time: 2019-10-12 21:18:21.531
----------------------EOF-----------------------

Offline ka6uup

  • Jr. Member
  • **
  • Join Date: Jun 2013
  • Posts: 83
  • Karma: 0
    • View Profile
Re: Restore Does Not Work
« Reply #27 on: October 12, 2019, 09:40:07 PM »
In advanced boot options, repair your computer, I have neither Dell Factory Tools nor Dell Factory Image Restore.
Just as a check. we are talking about the repair your computer in the same window as safe mode boot etc, aren't we?
My computer was bought from a store as a lease return and windows 7 was installed on it at my request.
It is 32 bit and has a c:\ local disk and a F;\system reserved as the two main partitions.
It has in the system32 folder three driver folders: drivers, driverstore, and DRVSTORE which has blue letters as if it is clickable???
I didn't receive a install cd with it and purchased a generic Dell reinstall cd.
That is all I have.
There may be an Image file on it somewhere but I don't know where.

Offline ka6uup

  • Jr. Member
  • **
  • Join Date: Jun 2013
  • Posts: 83
  • Karma: 0
    • View Profile
Re: Restore Does Not Work
« Reply #28 on: October 12, 2019, 09:53:51 PM »
I just checked in to the Dell OS Recovery tool.
It wants my computer's service tag number.
It turns out this computer was originally a Windows 8 machine. I'll bet if I use this tool it will want to reinstall Windows 8

Online Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 8648
  • Location: UK
  • Karma: 115
    • View Profile
Re: Restore Does Not Work
« Reply #29 on: October 13, 2019, 01:06:36 AM »
So as it's a lease/return, can you take it back to where you bought it to have Win 7 reinstalled or a repair install done ?

I have a Win 7 x32bit Home Premium ISO from which I could create a couple of install disks (one spare) for you to perform a repair install which won't affect your personal stuff or installed programs.

The free version of Speccy will give you the product key which as it isn't an OEM pre-install, should be valid to activate the product.

https://www.ccleaner.com/speccy

See how you get on at the shop first though, but if you are still interested in my sending you the disks, then PM me your address.

There'll be no charge for those.

Tom.