Author Topic: I have a problem (SOLVED)  (Read 24727 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 10182
  • Location: UK
  • Karma: 122
    • View Profile
I have a problem (SOLVED)
« on: July 30, 2015, 04:00:21 pm »
When trying to open a .zip file in another forum, Windows asked me which program I wanted to use.

I first went to Default Programs/Associate files and .zip wasn't in the list to assign a default program.

There was also a Google link I came across (can't find it now) that had a .zip batch file for .zip but said to right click on it and select SaveAs which didn't give me that option.

When I downloaded it, it was being saved as a text file and opened as such which meant I couldn't use the Merge option.

I've also tried the elevated cmd - cmd /c assoc zip=CompressedFolder to no avail.

Went back and got the which program do you want to use etc. and I was able to add Windows Explorer to the list but when I went to open it after that, all I got was a jumping busy which pretty much froze the computer.

I was able to open Task Manager to end the many explorer.exes and iexplorer and instead of stopping the busy, ended up with a desktop devoid of everything except this jumping busy next to the cursor arrow and had to do a power shutdown to get out of it.

It's as if Windows doesn't know what a .zip is and may be because it isn't listed in the Associate files...

I think this started following one of the factory resets and it occurs on both my Toshiba Win 7 laptops - each having had more than one factory reset each.

The last factory reset on the other machine was done with a bought Toshiba OEM disk, so should really have been pristine.

A chkdsk /f and an offboot sfc /scannow came up clean.

I want to get this resolved so that I can move on and upgrade one of the machines to Win 10, so any help would be greatly appreciated.
« Last Edit: August 05, 2015, 04:57:40 pm by Boggin »

Offline Samson

  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Nov 2011
  • Posts: 915
  • Location: London
  • Karma: 38
    • View Profile
Re: I have a problem
« Reply #1 on: July 30, 2015, 04:34:26 pm »

Offline Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 10182
  • Location: UK
  • Karma: 122
    • View Profile
Re: I have a problem
« Reply #2 on: July 30, 2015, 05:06:50 pm »
Default zip .reg file here. About 2/3 down the page.

http://www.sevenforums.com/tutorials/19449-default-file-type-associations-restore.html

Thanks Samson - that was another link I'd been looking for but still the jumping busy after merging the file.

On my other laptop now and at least I was able to delete the .zip file to stop the busy which it wouldn't do on the other laptop.

Offline Shane

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Sep 2011
  • Posts: 9281
  • Location: USA
  • Karma: 137
  • "Knowledge should be shared not hidden."
    • View Profile
Re: I have a problem
« Reply #3 on: July 30, 2015, 08:36:55 pm »
I use 7-zip myself, it is free. I like it a heck of a lot better than the built in windows one.

Shane

Offline Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 10182
  • Location: UK
  • Karma: 122
    • View Profile
Re: I have a problem
« Reply #4 on: July 31, 2015, 12:34:37 am »
I had installed 7-Zip but wasn't sure how to point the .zip to 7-Zip.

When I opened 7-Zip I found it had three parts and neither seemed interested.

My biggest concern is that it isn't listed in the Associated files where you can assign a default program to open them.

Offline Shane

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Sep 2011
  • Posts: 9281
  • Location: USA
  • Karma: 137
  • "Knowledge should be shared not hidden."
    • View Profile
Re: I have a problem
« Reply #5 on: July 31, 2015, 12:44:57 pm »
If you have 7-zip installed I have a reg file I made a while ago that will apply all the compressed files, including zip files, to 7-zip. I can give you that file if you like.

Shane

Offline Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 10182
  • Location: UK
  • Karma: 122
    • View Profile
Re: I have a problem
« Reply #6 on: July 31, 2015, 04:46:58 pm »
Thanks Shane, I'll get back to you on that as I've upgraded one of my Win 7 laptops to Win 10 to see if that resolves the problem, but haven't gotten around to checking that out yet.

I no longer have 7-Zip installed but I can easily put it back on again.

In the Associated Files bit of Default Programs do you have .zip listed ?

Offline Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 10182
  • Location: UK
  • Karma: 122
    • View Profile
Re: I have a problem
« Reply #7 on: August 01, 2015, 08:34:06 am »
It looks like I'm going to have to take you up your kind offer Shane.

Win 10 doesn't even give you the option to choose Windows to select explorer and MS's apps wants to charge me a little under £4 for one of their programs - if in fact it is a MS program and .zip still doesn't show up in Associate files..

I'll reinstall 7-Zip and wait for you to get back.

EDIT - I've reinstalled 7-Zip and it doesn't even list that as one of the options to open the file with.

I've noticed of the free apps that MS App Store has, is RAR - is this a .zip opener or am I mistaking this for WinRAR ?
« Last Edit: August 01, 2015, 09:11:24 am by Boggin »

Offline Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 10182
  • Location: UK
  • Karma: 122
    • View Profile
Re: I have a problem
« Reply #8 on: August 03, 2015, 02:56:11 pm »
Bump.

Offline Willy2

  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Oct 2011
  • Posts: 1165
  • Karma: 18
    • View Profile
Re: I have a problem
« Reply #9 on: August 03, 2015, 11:47:29 pm »
Does 7-zip work on a Win 10 system at all ? Does 7zip offer a new Win 10 compatible version ?

Offline Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 10182
  • Location: UK
  • Karma: 122
    • View Profile
Re: I have a problem
« Reply #10 on: August 04, 2015, 01:06:17 am »
Does 7-zip work on a Win 10 system at all ? Does 7zip offer a new Win 10 compatible version ?

Yes. http://www.7-zip.org/

Offline Rick

  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: May 2013
  • Posts: 829
  • Karma: 2
    • View Profile
Re: I have a problem
« Reply #11 on: August 04, 2015, 07:18:14 am »
Does 7-zip work on a Win 10 system at all ? Does 7zip offer a new Win 10 compatible version ?

Yes. http://www.7-zip.org/

Boggin; Anyone that gives something away has FEES in other AREAS!
Don't BE FOOLED HERE OK!

MSFT has learned, residual is better than one time software fees; its the wave of the future... hence the term, avoid ten at all costs!

Offline Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 10182
  • Location: UK
  • Karma: 122
    • View Profile
Re: I have a problem
« Reply #12 on: August 04, 2015, 08:41:25 am »
Well, Shane uses 7-Zip as probably millions of others do, just as millions use the free version of MBAM and other programs.

I don't know how they make their money from those but there are a lot of free trustworthy programs.

Offline Julian

  • "Professional Googler"
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jun 2015
  • Posts: 1325
  • Location: USA, New Mexico
  • Karma: 38
    • View Profile
Re: I have a problem
« Reply #13 on: August 04, 2015, 11:32:21 am »
Does 7-zip work on a Win 10 system at all ? Does 7zip offer a new Win 10 compatible version ?

Yes. http://www.7-zip.org/

Boggin; Anyone that gives something away has FEES in other AREAS!
Don't BE FOOLED HERE OK!

MSFT has learned, residual is better than one time software fees; its the wave of the future... hence the term, avoid ten at all costs!
I laughed at this 10 is pretty awesome rick if they have extra fee's I'll pay for it. why you ask? it's like if I go to  a restaurant if the server does an amazing job i'll give them a nice tip if the do a horrible job i'm gonna give them a mediocre tip. but 7 zip works on windows 10 no problem lol and I never seen a fee for it ;)
Julian

Offline Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 10182
  • Location: UK
  • Karma: 122
    • View Profile
Re: I have a problem
« Reply #14 on: August 04, 2015, 01:37:21 pm »
@ Julian - I didn't get this far in Win 10 but in Associating files do you have .zip listed to associate a program with ?

Offline Gamezertruth

  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Aug 2012
  • Posts: 1143
  • Karma: 4
    • View Profile
    • Gamezertruth
Re: I have a problem
« Reply #15 on: August 04, 2015, 08:47:52 pm »
check this out , may help you to fix your problem http://www.bleepingcomputer.com/download/fixexec/

Offline Julian

  • "Professional Googler"
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jun 2015
  • Posts: 1325
  • Location: USA, New Mexico
  • Karma: 38
    • View Profile
Re: I have a problem
« Reply #16 on: August 04, 2015, 10:52:55 pm »
@ Julian - I didn't get this far in Win 10 but in Associating files do you have .zip listed to associate a program with ?
a .zip for what? i'm sorry I did not quite understand what you meant.
Julian

Offline Julian

  • "Professional Googler"
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jun 2015
  • Posts: 1325
  • Location: USA, New Mexico
  • Karma: 38
    • View Profile
Re: I have a problem
« Reply #17 on: August 04, 2015, 11:12:52 pm »
weird do you mean setting defaults in windows because I can't find .zip in defaults lmao ha
Julian

Offline Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 10182
  • Location: UK
  • Karma: 122
    • View Profile
Re: I have a problem
« Reply #18 on: August 05, 2015, 12:42:17 am »
@ Julian - I didn't get this far in Win 10 but in Associating files do you have .zip listed to associate a program with ?
a .zip for what? i'm sorry I did not quite understand what you meant.

What I'd meant was when you go into Control Panel/Default Programs and click on Associate a file type or protocol... do you have .zip listed to be able to associate a program with that type of file ?

Offline Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 10182
  • Location: UK
  • Karma: 122
    • View Profile
Re: I have a problem
« Reply #19 on: August 05, 2015, 12:49:32 am »
check this out , may help you to fix your problem http://www.bleepingcomputer.com/download/fixexec/

I've run that batch file and this is what it reported, although it doesn't mention .zip.

FixExec by Lawrence Abrams (Grinler)
http://www.bleepingcomputer.com/
Copyright 2008-2015 BleepingComputer.com
More Information about FixExec can be found at this link:
 http://www.bleepingcomputer.com/download/windows/utilities/fixexec

Program started at: 08/05/2015 08:36:10 AM in x64 mode.
Windows Version: Windows 7

Checking for processes to terminate before fixing executable associations.
 * No processes found to kill.

Resetting .EXE, .COM, & .BAT associations in the Windows Registry.

  * HKLM\Software\Classes\.exe\shell found and deleted!


Program finished at: 08/05/2015 08:36:37 AM
Execution time: 0 hours(s), 0 minute(s), and 26 seconds(s)

I'll need to see if I can find the thread in the other forum which had the .zip I had been trying to open.

If it hasn't fixed the file association, would 7-Zip open it automatically or do I have to associate 7-Zip with that .zip file ?


Offline Gamezertruth

  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Aug 2012
  • Posts: 1143
  • Karma: 4
    • View Profile
    • Gamezertruth
Re: I have a problem
« Reply #20 on: August 05, 2015, 01:01:20 am »
check this out , may help you to fix your problem http://www.bleepingcomputer.com/download/fixexec/

I've run that batch file and this is what it reported, although it doesn't mention .zip.

FixExec by Lawrence Abrams (Grinler)
http://www.bleepingcomputer.com/
Copyright 2008-2015 BleepingComputer.com
More Information about FixExec can be found at this link:
 http://www.bleepingcomputer.com/download/windows/utilities/fixexec

Program started at: 08/05/2015 08:36:10 AM in x64 mode.
Windows Version: Windows 7

Checking for processes to terminate before fixing executable associations.
 * No processes found to kill.

Resetting .EXE, .COM, & .BAT associations in the Windows Registry.

  * HKLM\Software\Classes\.exe\shell found and deleted!


Program finished at: 08/05/2015 08:36:37 AM
Execution time: 0 hours(s), 0 minute(s), and 26 seconds(s)

I'll need to see if I can find the thread in the other forum which had the .zip I had been trying to open.

If it hasn't fixed the file association, would 7-Zip open it automatically or do I have to associate 7-Zip with that .zip file ?

aha I see  :wink: for my I have find a tool maybe you can give it a try http://www.thewindowsclub.com/file-association-fixer-2-windows-10-8-7

make sure to created a restore point  :cheesy:
« Last Edit: August 05, 2015, 01:25:00 am by Gamezertruth »

Offline Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 10182
  • Location: UK
  • Karma: 122
    • View Profile
Re: I have a problem
« Reply #21 on: August 05, 2015, 01:10:45 am »
Thanks - I've run that one and will try and find that thread later to see if it's successful.

Offline Julian

  • "Professional Googler"
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jun 2015
  • Posts: 1325
  • Location: USA, New Mexico
  • Karma: 38
    • View Profile
Re: I have a problem
« Reply #22 on: August 05, 2015, 03:09:33 am »
Yeah what the heck no .zip in mine...
Julian

Offline Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 10182
  • Location: UK
  • Karma: 122
    • View Profile
Re: I have a problem
« Reply #23 on: August 05, 2015, 03:05:37 pm »
Yeah what the heck no .zip in mine...

I can't seem to find that thread with the .zip file I was trying to open - don't suppose you could stick one on here to see those fix its have worked ?

Offline Samson

  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Nov 2011
  • Posts: 915
  • Location: London
  • Karma: 38
    • View Profile
Re: I have a problem
« Reply #24 on: August 05, 2015, 03:41:36 pm »
here you go Boggin.