Author Topic: Did Tweaking Caused These Problems After Cloning HDD To SSD ??  (Read 552 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline findcount

  • Newbie
  • *
  • Join Date: May 2017
  • Posts: 20
  • Karma: 0
    • View Profile
Did Tweaking Caused These Problems After Cloning HDD To SSD ??
« on: December 27, 2019, 06:12:13 AM »
hi,

couple years back, i used Tweaking to ''fix'' my Win7 after YouTube videos keep stuttering..............problem solved but my anti-malware (Malwarebytes) then no longer work (doesn't matter)............recently, i cloned my HDD to SSD and following problems came about..............


1) the PC would freeze if my mouse is connected to the USB port at rear of PC......only working when connected to the front's USB port

2) my Realtek audio software disappeared but i got it back........but the Equalizer Settings would not save my settings

3) all the saved Log-in passwords needed to be keyed in again at websites (email, facebook, etc)


lastly, did Tweaking Win7 disabled the TRIM command for Win7 (IDE mode) ?

Offline Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 8847
  • Location: UK
  • Karma: 114
    • View Profile
Re: Did Tweaking Caused These Problems After Cloning HDD To SSD ??
« Reply #1 on: December 27, 2019, 08:10:13 AM »
TRIM is neither AHCI or IDE specific - it's an ATA protocol and should auto kick in when it detects a SSD is fitted.

This article will save me some typing to explain how to check if TRIM is enabled.

https://www.howtogeek.com/257196/how-to-check-if-trim-is-enabled-for-your-ssd-and-enable-it-if-it-isnt/

Was everything working otherwise as it should before changing over to the SSD ?
Tom.

Offline findcount

  • Newbie
  • *
  • Join Date: May 2017
  • Posts: 20
  • Karma: 0
    • View Profile
Re: Did Tweaking Caused These Problems After Cloning HDD To SSD ??
« Reply #2 on: December 28, 2019, 02:02:09 AM »
many thanks for the response............ :smiley:


yes, everything was fine except the Malwarebytes wasn't working even with old HDD (it's ok though, not important)

the TRIM is enabled (i've checked) but seems to be ignored by the SSD (i used HD Sentinel which said it was disabled)


i'm most bothered by the Realtek issue with the equalizer settings not saved whenever i turn off my pc........... :undecided:

Offline Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 8847
  • Location: UK
  • Karma: 114
    • View Profile
Re: Did Tweaking Caused These Problems After Cloning HDD To SSD ??
« Reply #3 on: December 28, 2019, 02:18:05 AM »
This article may help explain the operation of TRIM which may/not be specific to Win 10 - https://www.tenforums.com/performance-maintenance/77467-calling-ssd-users-what-does-your-optimise-window-show.html

As for the Realtek, it may be worth reinstalling the Realtek Audio driver to see if that makes any difference.
Tom.

Offline findcount

  • Newbie
  • *
  • Join Date: May 2017
  • Posts: 20
  • Karma: 0
    • View Profile
Re: Did Tweaking Caused These Problems After Cloning HDD To SSD ??
« Reply #4 on: December 28, 2019, 06:12:04 AM »
This article may help explain the operation of TRIM which may/not be specific to Win 10 - https://www.tenforums.com/performance-maintenance/77467-calling-ssd-users-what-does-your-optimise-window-show.html

As for the Realtek, it may be worth reinstalling the Realtek Audio driver to see if that makes any difference.



many thanks for the info..............how do i reinstall the Realtek driver anyway (do i need to uninstall my current one) ?............do i go to their website which is a mess ? my pc is very old (almost 9yrs old)

Offline Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 8847
  • Location: UK
  • Karma: 114
    • View Profile
Re: Did Tweaking Caused These Problems After Cloning HDD To SSD ??
« Reply #5 on: December 28, 2019, 06:29:41 AM »
Yes I know Realtek's site is all to hell - I don't think they support it any more.

My laptops which use Realtek Network adapters and audio date back to 2010.

You could try reinstalling it through Device Manager.

Right click on the audio adapter and select Update driver then select Browse my computer... then Let me pick where you then click on the driver then on Next where it will reinstall from the Driver store.

Although I only have the Realtek Audio device listed in my Device Manager, the Store also lists Microsoft's audio driver.

I ignore that and select the Realtek one which produces a compatibility alert, but I just proceed with that one anyway which requires a reboot to complete.

You could create a manual restore point before doing so but Windows should create its own when a driver is reinstalled.

I'm just about to reboot my machine to see what the result is - will be back shortly.
Tom.

Offline Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 8847
  • Location: UK
  • Karma: 114
    • View Profile
Re: Did Tweaking Caused These Problems After Cloning HDD To SSD ??
« Reply #6 on: December 28, 2019, 06:41:59 AM »
After the reboot I found that I needed to set up the Realtek HD Audio Manager again which I set to Living Room, check the Loudness Equalizer box and set the Equalizer to Live which has been retained after another reboot.
Tom.

Offline findcount

  • Newbie
  • *
  • Join Date: May 2017
  • Posts: 20
  • Karma: 0
    • View Profile
Re: Did Tweaking Caused These Problems After Cloning HDD To SSD ??
« Reply #7 on: December 30, 2019, 04:28:37 AM »
many thanks, bro...................i'll try it out in a few days............thanks again ! :smiley:

Offline Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 8847
  • Location: UK
  • Karma: 114
    • View Profile
Re: Did Tweaking Caused These Problems After Cloning HDD To SSD ??
« Reply #8 on: December 30, 2019, 03:13:58 PM »
I found that Windows didn't create a restore point but Reliability history recorded the driver install.
Tom.

Offline findcount

  • Newbie
  • *
  • Join Date: May 2017
  • Posts: 20
  • Karma: 0
    • View Profile
Re: Did Tweaking Caused These Problems After Cloning HDD To SSD ??
« Reply #9 on: December 31, 2019, 02:12:20 AM »
i shut down my pc last night and today, seems that the equalizer settings have been saved...............

but still need to log in to email, forums, etc.............

well, at least the EQ issues seems ok now...........better than nothing :tongue:

Offline Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 8847
  • Location: UK
  • Karma: 114
    • View Profile
Re: Did Tweaking Caused These Problems After Cloning HDD To SSD ??
« Reply #10 on: December 31, 2019, 02:16:48 AM »
So was that after reinstalling the audio driver ?

I log out of emails and forums when I'm done, so that is quite normal for me.
Tom.

Offline findcount

  • Newbie
  • *
  • Join Date: May 2017
  • Posts: 20
  • Karma: 0
    • View Profile
Re: Did Tweaking Caused These Problems After Cloning HDD To SSD ??
« Reply #11 on: December 31, 2019, 04:17:48 AM »
So was that after reinstalling the audio driver ?

I log out of emails and forums when I'm done, so that is quite normal for me.



the logging problems came about after i cloned my SSD...............looks like i gotta live with it.......... :sad:

Offline Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 8847
  • Location: UK
  • Karma: 114
    • View Profile
Re: Did Tweaking Caused These Problems After Cloning HDD To SSD ??
« Reply #12 on: December 31, 2019, 04:32:01 AM »
Did you reinstall the audio driver as I'd suggested for the audio manager settings to retain ?
Tom.

Offline findcount

  • Newbie
  • *
  • Join Date: May 2017
  • Posts: 20
  • Karma: 0
    • View Profile
Re: Did Tweaking Caused These Problems After Cloning HDD To SSD ??
« Reply #13 on: January 01, 2020, 08:31:29 PM »
Did you reinstall the audio driver as I'd suggested for the audio manager settings to retain ?



sorry but i can't remember if i did...............i think i tried but failed ?.................anyway, i turned off the pc and turn on again and surprisingly, the EQ settings were saved..............

many thanks anyway ! :cheesy:

Offline Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 8847
  • Location: UK
  • Karma: 114
    • View Profile
Re: Did Tweaking Caused These Problems After Cloning HDD To SSD ??
« Reply #14 on: January 02, 2020, 01:11:29 AM »
Okay.
Tom.