Author Topic: Can't get into Safemode even with Shane's Program  (Read 640 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline madhouserevival

  • Jr. Member
  • **
  • Join Date: Dec 2013
  • Posts: 88
  • Karma: 2
    • View Profile
Can't get into Safemode even with Shane's Program
« on: November 26, 2019, 03:27:03 PM »
I ran the repair program in normal mode and made sure "Repair Windows Safe Mode" was checked. I even restored to a previous system backup via Macrium Reflect and even that backup (5 days ago--everything rosy when I made the backup) cannot get into safe mode. I've run SFC and came out error free.  Is it possible something hardware related is causing this? Thanks.

Offline Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 8828
  • Location: UK
  • Karma: 114
    • View Profile
Re: Can't get into Safemode even with Shane's Program
« Reply #1 on: November 27, 2019, 01:24:32 AM »
Are those separate physical drives or just partitions on the same HDD ?

If they are separate drives then can you disconnect all except the one with Win 7 on it then see if you can boot into the advanced boot options.

If you can then can you check to see if you can get into the advanced boot options with just each of the other drives at a time with the Win 7 one.

What was the reason you wanted to boot into that mode ?
Tom.

Offline madhouserevival

  • Jr. Member
  • **
  • Join Date: Dec 2013
  • Posts: 88
  • Karma: 2
    • View Profile
Re: Can't get into Safemode even with Shane's Program
« Reply #2 on: November 27, 2019, 02:01:50 AM »
When I went to bed last night everything was good (always leave the pc on because I play music while I'm sleeping). When I woke up this morning my browser was acting weird, so I rebooted and other things started acting weird. So I wanted to get into safe mode to scan for root kits etc also to run full drive scans. (I used 4 different programs in case one doesn't do the job). Had to run the full scans and rootkit scans from my other OS drive instead. Also wanted to run Shanes AIO program in safe mode just in case it could fix what was wrong. Yes my backups are on 2 different hard drives, I alternate each month.

I have 6 drives if you include the dvd drive and it is a PAIN to get to the backs of the drives to disconnect them. Maybe I can disable them in the bios though MSI has the worst bios I've seen in years on a desktop system.

Offline Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 8828
  • Location: UK
  • Karma: 114
    • View Profile
Re: Can't get into Safemode even with Shane's Program
« Reply #3 on: November 27, 2019, 02:12:58 AM »
If they've all passed a chkdsk then they are probably okay.

Is your other OS drive Win 7 and will that when made the primary drive boot into Safe Mode ?
Tom.

Offline madhouserevival

  • Jr. Member
  • **
  • Join Date: Dec 2013
  • Posts: 88
  • Karma: 2
    • View Profile
Re: Can't get into Safemode even with Shane's Program
« Reply #4 on: November 27, 2019, 03:19:09 AM »
My other OS is Windows 10 (very problematic hates giving me permission to do anything normal  :sarcastic:). I'm also the Administrator on my system.

One other thing I discovered a while ago. I cannot change boot options in MsConfig

Offline Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 8828
  • Location: UK
  • Karma: 114
    • View Profile
Re: Can't get into Safemode even with Shane's Program
« Reply #5 on: November 27, 2019, 03:22:42 AM »
Does that mean you can no longer select Win 10 to boot from ?
Tom.

Offline madhouserevival

  • Jr. Member
  • **
  • Join Date: Dec 2013
  • Posts: 88
  • Karma: 2
    • View Profile
Re: Can't get into Safemode even with Shane's Program
« Reply #6 on: November 27, 2019, 03:33:33 AM »
I can boot into Windows 10 just fine. Actually, I'm going to test if I can get into Windows 10 safe mode now.
  Anyway just to clarify the Windows 7 issue: https://youtu.be/U1xY7qVwIkI

Offline Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 8828
  • Location: UK
  • Karma: 114
    • View Profile
Re: Can't get into Safemode even with Shane's Program
« Reply #7 on: November 27, 2019, 03:40:57 AM »
That YT told me nothing I didn't already know when you boot Win 7 into the advanced boot options.

Do you have Win 7 Pro install media ?
Tom.

Offline madhouserevival

  • Jr. Member
  • **
  • Join Date: Dec 2013
  • Posts: 88
  • Karma: 2
    • View Profile
Re: Can't get into Safemode even with Shane's Program
« Reply #8 on: November 27, 2019, 03:50:59 AM »
t'Yep, I made one a couple hours ago. It doesn't find anything wrong with the startup.

I need to go to bed  :sleep: It's about 4am.
« Last Edit: November 27, 2019, 03:53:14 AM by madhouserevival »

Offline Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 8828
  • Location: UK
  • Karma: 114
    • View Profile
Re: Can't get into Safemode even with Shane's Program
« Reply #9 on: November 27, 2019, 03:55:27 AM »
I was thinking about performing a repair install which won't affect your personal stuff or installed programs, but you would need a valid product key.

Did the machine come with Win 7 Pro or did you upgrade to it ?

Just seen your edit - see you later and goodnight.
« Last Edit: November 27, 2019, 03:57:40 AM by Boggin »
Tom.

Offline madhouserevival

  • Jr. Member
  • **
  • Join Date: Dec 2013
  • Posts: 88
  • Karma: 2
    • View Profile
Re: Can't get into Safemode even with Shane's Program
« Reply #10 on: November 27, 2019, 01:58:58 PM »
I've never bought a pc in my life, always built them since the mid '90s :) Anyway, every time I try a repair install with my Win 7 pro iso I get some error (a few times about not being able to copy files or something, I can't seem to reproduce the same error each time. My last attempt just a few minutes ago looked like this https://i.imgur.com/RYYa8wO.png Of course, I've rebooted every time it fails, even do a full power reset.

Offline Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 8828
  • Location: UK
  • Karma: 114
    • View Profile
Re: Can't get into Safemode even with Shane's Program
« Reply #11 on: November 27, 2019, 02:13:29 PM »
Where did you get the ISO to create your install disks ?

As you must have a retail copy of Win 7 Pro and key, you should be able to download a fresh ISO from this MS site after entering your product key.

https://www.microsoft.com/en-gb/software-download/windows7

Try the repair install with that install media.

Are you trying the repair install from within Windows or booting up with the install disk ?

I don't think it will be your antivirus program causing problems but you could try the repair install with it turned off.
Tom.

Offline madhouserevival

  • Jr. Member
  • **
  • Join Date: Dec 2013
  • Posts: 88
  • Karma: 2
    • View Profile
Re: Can't get into Safemode even with Shane's Program
« Reply #12 on: November 27, 2019, 03:31:27 PM »
My ISO came via an ISO downloader tool I seem to remember downloading from a Microsoft website and the ISO is dated July. There wouldn't be any significant differences between that and one I could download now, plus COX keeps getting on me about my bandwidth even though I pay for the ultimate plan which is supposed to be unlimited. BTW pretty soon I'm moving to a net deadzone, I'll be 14 miles from the nearest town in Oregon.

Trying to run the repair install from within Windows. Something keeps causing it fail after it finishes copying over all the install files.

Offline Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 8828
  • Location: UK
  • Karma: 114
    • View Profile
Re: Can't get into Safemode even with Shane's Program
« Reply #13 on: November 28, 2019, 12:41:10 AM »
I have a Toshiba Win 7 Home x64 laptop and I trialled repair installs on that and they kept failing at the same place and reverting until I factory reset it where it then went to completion.

I reinstalled my programs, checking along the way and eventually fully restored it to the way it was and the repair install remains successful.

I downloaded Win 7 x32 Home and Win 7 x64 Pro ISOs from Digital River before MS put the block on them.

I later came across a website that had a facility to remove the ei.cfg file from the ISO which then made it an universal install disk.

I don't know what was causing it to fail, but as you are getting similar then perhaps the only choice for you would be a clean install and all that goes with it.
Tom.

Offline madhouserevival

  • Jr. Member
  • **
  • Join Date: Dec 2013
  • Posts: 88
  • Karma: 2
    • View Profile
Re: Can't get into Safemode even with Shane's Program
« Reply #14 on: November 28, 2019, 01:27:58 PM »
Well, that's exactly what I did and even flashed my bios. STILL won't stay in safe mode! This is the dumbest issue I have ever run into. I've never seen this happen and be completely unfixable. Shane's program ALWAYS fixed it. Just going to set my hair on fire and run around in the street now.

Offline Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 8828
  • Location: UK
  • Karma: 114
    • View Profile
Re: Can't get into Safemode even with Shane's Program
« Reply #15 on: November 28, 2019, 02:02:56 PM »
Not sure what you are now saying "STILL won't stay in safe mode".

Are you now saying you can get into that mode but it won't stay in that mode  :confused:

Does Event Viewer have anything recorded for when you tap F8 as you switch on ?

There are other bcdedit cmds which could get you into those modes if you can get the bcdedit cmd accepted.

Try with both current and default as the identifier.

bcdedit /set {current or default} safeboot minimal

bcdedit /set {current or default} safeboot network
« Last Edit: November 28, 2019, 02:09:14 PM by Boggin »
Tom.

Offline madhouserevival

  • Jr. Member
  • **
  • Join Date: Dec 2013
  • Posts: 88
  • Karma: 2
    • View Profile
Re: Can't get into Safemode even with Shane's Program
« Reply #16 on: November 28, 2019, 02:13:45 PM »
Check my original post as I describe in great detail the issue with getting booted out of safe mode.  I wiped the drive clean  and installed Windows 7 from scratch. Where do I look in event viewer to see F8 events? Thanks.

Offline Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 8828
  • Location: UK
  • Karma: 114
    • View Profile
Re: Can't get into Safemode even with Shane's Program
« Reply #17 on: November 28, 2019, 02:25:46 PM »
How do you mean, you get booted out

In Event Viewer with Event Viewer (Local) highlighted in the left pane, when it has read the data, click on Error then on View All Instances of This Event in the lower right pane then click on a time stamped error for when you were booted out of safe mode where more details will appear in the pane below.

The wording may be different in the lower right pane.

You could try safe mode which will put a more recent error in Event Viewer.

Can you try those bcdedit cmds to see if they will get you into safe mode or safe mode with networking.

If they fail then they may also add something to Event Viewer.
Tom.

Offline Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 8828
  • Location: UK
  • Karma: 114
    • View Profile
Re: Can't get into Safemode even with Shane's Program
« Reply #18 on: November 28, 2019, 02:29:31 PM »
Were you able to get into safe mode in Win 10 ?
Tom.

Offline madhouserevival

  • Jr. Member
  • **
  • Join Date: Dec 2013
  • Posts: 88
  • Karma: 2
    • View Profile
Re: Can't get into Safemode even with Shane's Program
« Reply #19 on: November 28, 2019, 03:16:30 PM »
No problem with Windows 10. Gonna take me some time to go through the event viewer. I'm going to attempt to get into safe mode right now so I trigger a fresh event.
« Last Edit: November 28, 2019, 03:18:05 PM by madhouserevival »

Offline Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 8828
  • Location: UK
  • Karma: 114
    • View Profile
Re: Can't get into Safemode even with Shane's Program
« Reply #20 on: November 28, 2019, 03:20:42 PM »
Okay - I'll be around for about another 25mins as it's 11:20pm now in the UK.
Tom.

Offline madhouserevival

  • Jr. Member
  • **
  • Join Date: Dec 2013
  • Posts: 88
  • Karma: 2
    • View Profile
Re: Can't get into Safemode even with Shane's Program
« Reply #21 on: November 28, 2019, 03:29:08 PM »
This is what it shows: Event filter with query "SELECT * FROM __InstanceModificationEvent WITHIN 60 WHERE TargetInstance ISA "Win32_Processor" AND TargetInstance.LoadPercentage > 99" could not be reactivated in namespace "//./root/CIMV2" because of error 0x80041003. Events cannot be delivered through this filter until the problem is corrected.

Offline Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 8828
  • Location: UK
  • Karma: 114
    • View Profile
Re: Can't get into Safemode even with Shane's Program
« Reply #22 on: November 28, 2019, 03:44:27 PM »
I've found this article on Google which deals with that error but create a restore point before applying the script.

https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/windows-7-error-0x80041003-events-cannot-be/fc8f5ff7-4517-4d83-a418-6bfba59751fe

As I appears to be a WMI error, you could either run the WMI repair from within the Windows Repair program or run these cmds to reset the WMI and then see if Event Viewer records anything.

winmgmt /standalonehost

winmgmt /resetrepository

regsvr32 wmisvc.dll

winmgmt /resyncperf

exit

I'll hang on until you have tried those but it is getting late here in the UK.
Tom.

Offline madhouserevival

  • Jr. Member
  • **
  • Join Date: Dec 2013
  • Posts: 88
  • Karma: 2
    • View Profile
Re: Can't get into Safemode even with Shane's Program
« Reply #23 on: November 28, 2019, 11:11:34 PM »
Doesn't seem to have any affect on getting into safe mode.  Good night. I went out for Thanksgiving dinner.
« Last Edit: November 28, 2019, 11:26:45 PM by madhouserevival »

Offline Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 8828
  • Location: UK
  • Karma: 114
    • View Profile
Re: Can't get into Safemode even with Shane's Program
« Reply #24 on: November 29, 2019, 01:46:09 AM »
Happy Thanksgiving - I hung on until 12.15am UK time as I couldn't keep my eyes open much longer :)

To give you an idea of the time difference for us, the time of this post for me is 09.46am which you can compare to the time stamp you see for it.

Other than the bcdedit cmds, those steps to deal with the Event Viewer error you are getting were to deal with that error and not the one you are experiencing with Safe Mode.

Check Event Viewer again after trying Safe Mode to see if it has recorded anything.
Tom.