Author Topic: Fix for "Error code: 0x80073712"  (Read 693 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline rvail317

  • Newbie
  • *
  • Join Date: Jan 2012
  • Posts: 37
  • Karma: 1
    • View Profile
Fix for "Error code: 0x80073712"
« on: December 21, 2021, 07:21:34 PM »
There's a potential new additional repair method for Tweaking.com - Windows Repair. "Error code: 0x80073712" appeared while attempting to install a recent cumulative update for Windows 10.
Note: Tried using the latest version of Tweaking.com - Windows Repair while in Safe Mode & running "all repairs", but the same error persisted.
Solution: Run from an elevated command prompt: " Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth ".
« Last Edit: December 21, 2021, 07:26:44 PM by rvail317 »

Offline Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 10141
  • Location: UK
  • Karma: 122
    • View Profile
Re: Fix for "Error code: 0x80073712"
« Reply #1 on: December 22, 2021, 12:37:26 AM »
Thanks and noted.

I'm sure it will be of help to those who get that error.

However, I always run a sfc /scannow after that dism cmd as sometimes it reports it has found and repaired all corruption.

Offline rvail317

  • Newbie
  • *
  • Join Date: Jan 2012
  • Posts: 37
  • Karma: 1
    • View Profile
Re: Fix for "Error code: 0x80073712"
« Reply #2 on: December 22, 2021, 07:32:30 AM »
Yes, also ran (prior to running the Dism command) the "sfc /scannow" while in Safe Mode, which said that there were some corrupted files found, but repairing them was (for unknown reasons) disabled. Not sure if an elevated command prompt would have solved that issue, or not.
« Last Edit: December 22, 2021, 07:36:49 AM by rvail317 »

Offline Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 10141
  • Location: UK
  • Karma: 122
    • View Profile
Re: Fix for "Error code: 0x80073712"
« Reply #3 on: December 22, 2021, 10:54:55 AM »
In Safe Mode the Command Prompt is in elevated mode but to be sure, go Start -type cmd and riight click on it and select Run as administrator.

Which version of Windows are you using ?

Offline rvail317

  • Newbie
  • *
  • Join Date: Jan 2012
  • Posts: 37
  • Karma: 1
    • View Profile
Re: Fix for "Error code: 0x80073712"
« Reply #4 on: December 22, 2021, 11:11:48 AM »
Was on Win 10 version 21H2, build 19044.12xx dated from 9/2021. After running the cumulative update: build 19044.1415.

Offline Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 10141
  • Location: UK
  • Karma: 122
    • View Profile
Re: Fix for "Error code: 0x80073712"
« Reply #5 on: December 22, 2021, 01:48:06 PM »
Run the sfc /scannow cmd again as you've run the dism /restorehealth cmd.

This time it should report that it has been able to repair all corruption.

Offline rvail317

  • Newbie
  • *
  • Join Date: Jan 2012
  • Posts: 37
  • Karma: 1
    • View Profile
Re: Fix for "Error code: 0x80073712"
« Reply #6 on: December 23, 2021, 01:07:04 PM »
The DISM command apparently resolved the corrupted file issue. No corruption was found after running sfc /scannow for a 2nd time.

Offline Boggin

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Join Date: Jul 2014
  • Posts: 10141
  • Location: UK
  • Karma: 122
    • View Profile
Re: Fix for "Error code: 0x80073712"
« Reply #7 on: December 23, 2021, 01:55:02 PM »
Thanks for the clarification.